Kies uw land, regio, stad

ANVR

Algemene Nederlandse Verenigingen van Reisondernemingen

ANVR – Algemene Nederlandse Verenigingen van Reisondernemingen, dat is de betekenis van deze alom bekende afkorting.
Voor de reiziger een begrip, dat staat voor vertrouwen, zekerheid.

Ontstaan en doel
De ANVR is in de vijftiger jaren ontstaan vanuit een behoefte van de toenmalige reisondernemingen om tot een gezamenlijke belangenbehartiging gekomen. Zo is tot op de dag van vandaag de ANVR een brancheorganisatie, die als doel heeft elkaars sociaal-economische belangen te behartigen en als organisatie nationaal en internationaal de reisbranche vertegenwoordigt.

Het bestuur van de ANVR bestaat uit vertegenwoordigers van reisagenten, luchtvaartmaatschappijen en touroperators; de aangesloten leden staan centraal bij het bepalen van het beleid.

Zekerheid en kwaliteit
Voor de reiziger is de ANVR een zeer belangrijke organisatie. Alleen betrouwbare bedrijven, die een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen, mogen lid worden. Bovendien zijn ANVR-reisondernemingen aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en dat biedt de reiziger financiële zekerheid. Immers, indien een reis is geboekt bij een aangesloten reisbureau, reisorganisatie en dit bedrijf gaat failliet, dan is er de zekerheid dat de betaalde reissom wordt terugbetaald.

De aangesloten ondernemingen, reisbureaus en touroperators, hebben de plicht hun personeel adequaat op te leiden om deskundig en goed advies te geven. De vereniging ziet hier op toe.

Hulp
Toen in maart 2020 de coronacrisis uitbrak verbleven op dat moment talrijke mensen in het buitenland; zij moesten zo snel mogelijke worden gerepatrieerd. Het waren bij de ANVR aangesloten reisorganisaties die samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken ruim 50.000 gestrande Nederlanders repatrieerden. Minister Blok zei hierover: “De repatriëring van tienduizenden gestrande Nederlanders is een ongekende operatie geweest, ik ben de reisbranche en andere betrokken partners zeer dankbaar voor de enorme inspanning die ze hebben geleverd om al deze mensen weer veilig thuis te brengen”.
Ook dit behoort tot de taak van de aangesloten reisbedrijven.

ANVR – Reis- en boekingsvoorwaarden
De voorwaarden die de aangesloten ondernemingen hanteren zijn tot stand gekomen in samenwerking en nauw overleg met de Consumentenbond. Dit geeft de reiziger de zekerheid die onredelijkheid voorkomt bij bv. betaling, annulering en wijziging van een reis.

Calamiteiten
Genieten van een zorgeloze vakantie is waar dikwijls het hele jaar naar uitgezien wordt. Toch kan er behoorlijk wat roet in het eten worden gegooid. Natuurrampen en ernstige onlusten komen helaas voor. De ANVR-reisondernemingen zijn allen aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Voor de reiziger is dat een garantie op (financiële) hulp bij zich voor uitkering vatbare situaties voordoende calamiteiten.

Klachten
De ANVR-reisondernemingen zijn allen aangesloten bij de Geschillencommissie Reizen; zij respecteren de uitspraken.

Uitgebreide informatie
Welke bedrijven zijn er lid? Wat te doen bij klachten? Is er ook een brochure?
Op de website van de ANVR staat uitgebreide informatie. Daar staat ook het ANVR – abc en de actuele ANVR-Reizigersvoorwaarden.

Het bezoekadres van de ANVR is:
Baarnschedijk 10
3741 LS Baarn
Telefoonnummer: +31 (0) 35 543 3410