Kies uw land, regio, stad

Rondreis en vakantie in Panama

Ontdek El Valle de Anton, schiereiland Azuero, ervaar de bergen en de jungle van Boquete, geniet van de palmenboulevard Cinta Costera in shoppingtown Panama City

ONTDEK • BELEEF • GENIET

Foto: Geweldig zicht vanuit de jachthaven op modern Panama bij nacht

PANAMA: Tropisch, mysterieus en pittoresk

Deze woorden omschrijven Panama heel goed, dat zal je direct op je rondreis ontdekken. Maar het zal ook een indrukwekkende, weelderige, prachtige en uitbundige vakantie zijn. Ontdek de schitterende natuur van El Valle de Anton en idyllische witte zandstranden en schiereiland Azuero, ervaar de bergen met het tropisch regenwoud en de jungle van Boquete. Geniet van een wandeling over de palmenboulevard Cinta Costera in Panama City. Heerlijke shoppingtown met een erg leuk oud centrum, Casco Viejo. Uitstekend geschikt voor zowel een individuele als een single rondreis. De geweldige landschappen met de uitbundige flora en fauna, de prachtige en idyllische stranden, het is echt indrukwekkend. Natuurlijk kent iedereen het Panamakanaal, maar juist het tropisch regenwoud, bergen en vulkanen, traditionele dorpjes, relaxte witte zandstranden en de schitterende natuurparken maken dit land een uitgelezen bestemming voor je rondreis. Bovendien ontdek je hier de meest idyllische eilandjes met prachtige stranden en bijzondere snorkelplekjes. Je geniet van kleurrijke vissen en tropisch koraal, en heel misschien spot je zelfs dolfijnen. De metropool Panama City is een unieke, bruisende stad. Je ontdekt de mengeling van moderne en koloniale invloeden. Panama staat meestal niet bovenaan het lijstje van te maken rondreizen. Maar Panama is beslist een reis waard, mogelijk in combinatie met Costa Rica. Je zal je in ieder geval tijdens vakantie in Panama geen seconde vervelen en er nog lang van na genieten.

Beste reistijd voor een rondreis door Panama
De beste tijd om uw vakantie te plannen zijn de maanden december tot en met april. In die maanden heeft u de meeste kans op heerlijke temperaturen en weinig regenval.

Populaire reizen in Panama


Alle gevonden reizen

Verfijn resultaat:

Aantal dagen: 21 dagen

Reisorganisatie: Djoser

Ontdek de magie van Costa Rica en Panama tijdens deze betoverende rondreis! De reis begint met het bewonderen van het wereldberoemde Panamakanaal, gevolgd door een duik in de kleurrijke onderwaterwere.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

Stap deze winter aan boord van de Mein Schiff 1 en ontdek het Caribisch gebied onder de winterzon. Het schip vaart naar het exotische eiland Jamaica en de Mexicaanse havens Cozumel en Costa Maya. Verv.... bekijk reis»

Aantal dagen: 14 dagen

Reisorganisatie: Djoser

Costa Rica betekent ‘Rijke Kust’ in het Spaans en is een ideale bestemming voor een tropisch avontuur met kinderen. Verbaas je over de mooie natuur in de nationale parken Monteverde en Manuel Anto.... bekijk reis»

Aantal dagen: 19 dagen

Reisorganisatie: Djoser

Costa Rica wordt door veel reizigers wel het mooiste land van Midden-Amerika genoemd. Mooi is het zeker met een prachtige kustlijn en de groene binnenlanden met dichte regenwouden, duizenden watervall.... bekijk reis»

Aantal dagen: 20 dagen

Reisorganisatie: Tui

20-daagse rondreis Avontuur in Panama & Costa Rica.... bekijk reis»

Aantal dagen: 16 dagen

Reisorganisatie: Tui

16-daagse Verre reizen naar Bolivar bij 16 dg cruise van Miami naar Los Angeles.... bekijk reis»

Aantal dagen: 16 dagen

Reisorganisatie: Tui

16-daagse Verre reizen naar Bolivar bij 16 dg cruise van Los Angeles naar Miami.... bekijk reis»

Aantal dagen: 21 dagen

Reisorganisatie: Tenzing Travel

Tijdens deze reis verkent u Panama op een rustig tempo met de huurauto. U rijdt afwisselend over de Panamaricana, de hoofdweg van het land, via kronkelende wegen door indrukwekkende berglandschappe.... bekijk reis»

Aantal dagen: 10 dagen

Reisorganisatie: Van Verre

Panama City met excursie naar Panamakanaal - vlucht naar David - naar het bergdorp Boquete - met de ferry naar eiland van Bocas del Toro, genieten aan het strand  - terug naar Panama City.... bekijk reis»

Aantal dagen: 5 dagen

Reisorganisatie: Van Verre

Tropische eilanden voor de kust van Panama bij de Bocas del Toro archipel. U verblijft op de eilanden Colon en Isla Bastimentos. Genieten van de onderwaterwereld..... bekijk reis»

Aantal dagen: 4 dagen

Reisorganisatie: Van Verre

Panama City - vlucht naar Pearl Islands met stranden, wildlife en een mooie onderwaterwereld - vlucht terug naar Panama City..... bekijk reis»

Aantal dagen: 15 dagen

Reisorganisatie: Van Verre

Aankomst Panama City, stadsbezoek - huurauto ophalen, naar El Valle de Anton - wandelen - Pedasí - schiereiland Azuero - via Boca Chica naar Boquete - huurauto inleveren en boot naar Bocas del Toro.... bekijk reis»

Aantal dagen: 12 dagen

Reisorganisatie: Van Verre

Panama City, stad verkennen, treinreis langs het kanaal, naar inheemse stam - Gamboa, avontuurlijk junglegebied - vlucht naar David - Boquete, koffieplantages, ziplinen en hangbruggen, raften - Bocas .... bekijk reis»

Aantal dagen: 8 dagen

Reisorganisatie: Van Verre

Vertrek vanaf Panama City naar een zeer onontdekt gebied in het zuiden van Panama: Darién. Zes volle dagen in de natuur op zoek naar vogels. Daarna terug naar Panama City..... bekijk reis»

TIPS & HOTSPOTS in Panama

PANAMA CITY

Het oudste en ook leukste gedeelte van de stad, de wijk Casco Viejo, heeft schilderachtige straatjes en pleintjes, schitterende gebouwen en ruïnes, talloze gezellige restaurantjes en andere uitgaansgelegenheden en niet te vergeten het adembenemende uitzicht op de skyline van Panama.
Het plein ‘Plaza de la Independence’ is het belangrijkste plein van deze hoofdstad van Panama. De kathedraal ‘Iglesia de San José’ is één van de belangrijkste attracties op dit plein.
Wanneer u zin heeft om te winkelen is de wijk El Cangrejo aan te raden. En na het winkelen is het goed flaneren op de ‘Causeway’ waar zowel de lokale- als tijdelijke inwoners van Panama Ciy zich vermaken met een wandeling en ‘mensen kijken’.
Voor cultuur liefhebbers zijn voldoende musea te vinden waar u zich kunt vergapen aan moderne of traditionele kunst of aan de overblijfselen van de geschiedenis van Panama en Panama City.
Het Panama kanaal is uiteraard niet weg te denken uit het beeld van Panama City. Dit, eind 19e eeuw gebouwde, kanaal is, door de invloed die het heeft gehad op de bloei van Panama, een zeer geliefde bezienswaardigheid. U heeft de mogelijkheid om, tegen betaling, met een boot door sluis en kanaal te varen. Ook is in het bezoekerscentrum bij ‘Miraflores Locks’ te zien hoe de bouw van het kanaal heeft plaatsgevonden en leert u over de geschiedenis van het kanaal. Wanneer u geluk heeft ziet u hier de treintjes die de grote zeeschuiten door de sluizen trekken.
Dichtbij Panama City zijn nog enkele bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. Hierbij denken we aan Mi Pueblito waar de inheemse cultuur van de Kuna stam en typische West-Indische huizen te bewonderen zijn, of het nationaal park Metropolitan, waar vele soorten vogelsoorten leven.

BOCAS DEL TORO

Voor rust en tropische stranden is een bezoek aan Bocas del Toro meer dan de moeite waard. De archipel, bestaande uit een gedeelte vaste land en negen eilanden, ligt in de Caribische Zee.
Via Isla Colón, het hoofdeiland, is het zeer gemakkelijk de andere eilanden te bereiken. Isla Colón is vrij klein en bij uitstek geschikt wanneer u wandelend of fietsend de omgeving wilt verkennen. Verder is het eiland een ‘party-eiland’ en wordt daarom vaak door jongeren bezocht. Maar Isla Colón heeft ook gezellige barretjes, restaurantjes, hagelwitte stranden en een adembenemende onderwaterwereld. En wanneer u hier vanaf april bent is een bezoek aan ‘Bluff Beach’ een must. Dan leggen de leerschildpadden hier hun eieren.
De eilanden van Bocas del Toro zijn bij duikers zeer geliefd. De verscheidenheid aan kleurrijke dieren en koraalsoorten is groot. Er zijn dan ook veel mogelijkheden om uw PADI te behalen.
Het beschermde gebied ‘Isla Bastimentos National Marine Park’, op het gelijknamige eiland gelegen, is het leefgebied van luiaards, apen, vele vogel- en reptielensoorten, krokodillen, schildpadden en nog onnoemelijk veel diersoorten. Tussen april en september leggen vier verschillende (bedreigde) soorten zeeschildpadden hier hun eieren.
Het is op Isla Bastimentos mogelijk om midden in de jungle in een eco-lodge te overnachten en op die manier het echte avonturiersgevoel te krijgen.
Voor de liefhebber van duiken en/of snorkelen zijn de koraaltuinen bij Isla Cristobal en de Cayos Zapatilla een heerlijke bestemming. Maar ook de andere eilanden en hun kristalheldere water zijn een walhalla voor de liefhebber van de onderwaterwereld.

SAN BAS

Deze maar liefst 357 eilanden tellende archipel geeft u het echte bounty gevoel. De oorspronkelijke bewoners zijn de Kuna indianen. Sommige eilanden worden nog steeds door hen bewoond op hun eigen traditionele manier. Zij handhaven hier hun eigen wetten en regels. Wanneer u één van deze eilanden wilt bezoeken wordt van u verwacht dat u deze regels, en hun leefwijze, respecteert.
Ondanks dat het niet toegestaan is om te duiken rond de San Blas eilanden is het toch een uitstekende bestemming voor de fan van de onderwaterwereld. Daarom is snorkelen hier wel toegestaan. Het is een absoluut genot door het heldere en warme water en de schitterende vissen en koraal die hier te zien zijn.

VOLCAN BARU

Het hoogste punt van Panama is de vulkaan ‘El Volcán Barú’. Deze is bijna 3500 meter hoog. Doordat de vulkaan reeds 500 jaar is gedoofd zijn de top en flanken van de vulkaan begroeid en inmiddels het leefgebied van een verscheidenheid aan flora en fauna geworden.
De vulkaan is – met wat moeite – te beklimmen. U heeft hierbij de keuze tot een dagtocht, waarbij we als startpunt ‘Punto Cero’ aanraden vanwege de schitterende uitzichten die u onderweg heeft. Deze dagtocht is wandelend of met een jeep te maken.
Maar ook is een tweedaagse tocht, waarbij u helemaal naar de top klimt, mogelijk. De hike op zich is al een geweldige belevenis door de brulapen en het prachtige natuurschoon. En doordat u voor zonsopgang naar de top gaat kunt u hier genieten van een werkelijk adembenemend uitzicht over de onderliggende dorpen, begroeiing en, maar liefst twéé, oceanen.

COLON

Deze stad is naar Columbus vernoemde Het heeft het enige treinspoor in Panama en is de belangrijkste havenstad. Een tocht met de trein van Panama City naar Colón voert door de schitterende omgeving van het regenwoud en ‘Lake Gatun’. Onderweg geniet u van prachtige panorama’s.
In Colón is het trouwens heerlijke shoppen. Sinds 1953 is deze stad namelijk een vrijhandelszone waardoor u hier Duty Free kunt winkelen. Colón beschikt dan ook over een schijnbaar eindeloos aanbod aan malls, winkeltjes en boutiques.
In de binnenstad van Colón zijn een aantal overblijfselen van de Spaanse koloniale tijd te zien. Ook kunt u zich hier verdiepen in de geschiedenis van de slavenhandel. In het museum, dat gevestigd is in de oude grenspost van de Spanjaarden, beleeft u o.m. de geschiedenis van de slavenhandel en de cultuur van Colóns grootste bevolkingsgroep.
U kunt doorreizen naar Isla Grande. Dit kleine eiland heeft een Caribische sfeer en de bewoners zijn zeer vriendelijk. Zeer geschikt voor (een) relaxte dag(en) aan het witte met kristalhelder water.

PORTOBELO

In een ver verleden was dit stadje de belangrijkste schathaven van Amerika omdat hier veel ‘zilvervloten’ aanmeerden. Inmiddels is het een relaxt vissersdorp geworden waar het, hoewel niet erg levendig, zeker zeer pittoresk is. Portobelo heeft verscheidene historische gebouwen en ruïnes die herinneren aan de koloniale tijd. Het ‘San Lorenzo fort’ is hiervan de belangrijkste en indrukwekkendste. Dit fort was een onderdeel van de Spaanse verdedigingswerken en is – ondanks verschillende aanvallen en plunderingen door de Engelse kapers – redelijk goed bewaard gebleven en is te bezoeken.
In het ‘Parque Nacional Portobelo’ is de geschiedenis van de havenstad Portobelo terug te vinden. Hier bevinden zich vele ruïnes en historische gebouwen zoals ‘Castillo de San Jerónimo’. Ook het kleine museum ‘Real Aduana’ – het oude douanegebouw – is aan de geschiedenis van Portobelo gewijd.
De duikers onder u zullen Portobelo een ideale bestemming vinden. In de wateren zijn namelijk 16 grote duiklocaties te vinden.

AZUERO PENINSULA

Dit schitterende gebied is bekend om de vele fraaie snorkel mogelijkheden, relaxte sfeer en schitterende stranden.
Veel toeristen komen niet verder dan Pedasi. Dit is jammer want Azuero Peninsula heeft zoveel meer te bieden. Na Pedasi is de route nog veel mooier en de uitzichten onderweg zijn geweldig. Wanneer u de moeite wilt nemen om de hele weg over Azuero Peninsula te reizen zult u hier zeker geen spijt van krijgen.
Onderweg komt u langs het eilandje ‘Isla Cañas’. Dit eilandje herbergt een beschermde gebied waar vijf soorten zeeschildpadden hun eieren in het zand leggen. Het is mogelijk dit spektakel, onder leiding van een gids, te aanschouwen. Hiervoor moet u wel uw rondreis tussen juli en september plannen.
Het dorpje Cambutal ligt letterlijk ‘aan het einde van de weg’. Zo voelt u zich hier ook. De weinige, maar vriendelijke, inwoners zijn zeer relaxt. U kunt hier slapen op het zwarte palmbomenstrand, een kampvuur maken en genieten van de rust en de schitterende zonsondergang. Absoluut een fotomoment!

BOQUETE

Het koelere klimaat van Boquete is – na de hitte tijdens uw rondreis door Panama – een verademing. Dit klimaat is ook de reden dat hier veel koffieplantages te vinden zijn. Een aantal van deze plantages zijn te bezoeken en geven u de achtergronden van de productie van de koffie. De schitterende omgeving van Boquete is echter alleen al een reden om dit gebied zeker op uw to-do lijst te plaatsen. Bergen, watervallen, nevelwoud, een schitterende natuur en uitgebreide flora en fauna zijn in Boquete allemaal te vinden. Er zijn verschillende wandelpaden, voor elk niveau, waarbij u door het nevelwoud wandelt en kunt genieten van rust en natuur. De kans dat u hier apen tegenkomt is zeker niet denkbeeldig.
De twee gedeeltes van Boquete zijn zeer verschillend. ‘Bajo Boquete’ is vriendelijk en gezellig door de vele koffiebars, restaurants en de markt. Ook is hier een bierbrouwerij gevestigd. Het gedeelte ‘Alto Boquete’ is hoger gelegen en is overal groen. Vanuit hier kijkt u naar de, hierboven genoemde, Barú vulkaan.

NAT PARC. DARIEN

Het biosfeerreservaat ‘Darien National Park’ herbergt een keur aan diersoorten. Felgekleurde kikkers, krokodillen, kaaimannen, jaguars en vele vogelsoorten zoals de harpij adelaar bijvoorbeeld. Ook de flora in het park is zeer divers en in sommige gevallen uniek op de wereld.
Al deze dier- en plantsoorten leven in perfecte harmonie met de verschillende indianenstammen die eveneens in dit gebied wonen. Deze stammen geven u graag een blik op hun manier van leven.
Ook zijn in het gebied Cana, in het midden van het park, de overblijfselen van de ‘Espiritu Santo’ goud mijnen te vinden.
Tip: bezoek dit park alleen in gezelschap van een gecertificeerde gids en alleen in de beveiligde gebieden. Anders bestaat buiten het gevaar van verdwalen ook de – kleine – kans dat u op guerrilla’s stuit.

EL VALLE DE ANTON

El Valle de Anton, de wellicht meest kleurrijke stad van Panama, is op ongeveer 2 uur reizen van Panama City gelegen.
De Indiase markt welke zich hier bevindt is voor de lokale bewoners een geweldige gelegenheid om hun handgemaakte kunstwerken aan de man te brengen. Wanneer u op zoek bent naar authentieke souvenirs bent u hier aan het goede adres.
De directe omgeving van El Valle de Anton biedt u verschillende outdoor- en sportieve mogelijkheden. Hiken naar de ‘Chorro Loas Mosas Waterfalls’ bijvoorbeeld waar u na gedane arbeid kunt afkoelen in het natuurlijke zwembad. Of op de rug van een paard genieten van de schitterende omgeving. En wat dacht u van een gecombineerd bezoek aan de imposante ‘Chorro El Macho’ waterval en een canopy tour door de toppen van de bomen van het nevelwoud.

Spreektaal
Spaans
Tijd

Panama-stad
Valuta
Balbao (PAB)
Weer
Max. 32°C

Panama

Oppervlakte
74.177 km²

Inwoners
4,04 miljoen

Hoofdstad
Panama-stad

Airline
Air Panama

Reistijd en afstand
11 uur ()Panama City) - 8834 km

Tijdsverschil
+ 6 uur (Panama City)

Verkeersbureau
Visit Panama

Reisadvies
> nederlandwereldwijd.nl

Hier vind je Panama

Reisdocumenten  Voor uw rondreis door Panama heeft u geen visum nodig indien u niet langer dan 3 maanden wilt verblijven. Wel dient u te beschikken over een geldig paspoort. Wanneer u vanuit Costa Rica naar Panama wilt reizen dient u bij de migratiedienst belasting te betalen. Hiervoor krijgt u een betaalbewijs in uw paspoort. Let erop dat dit niet uw inreis stempel is. Deze dient u nog bij de immigratiedienst te halen. Tip: wanneer u van of naar Panama reist krijgt u een stempel in uw paspoort. Let erop dat u de juiste stempels krijgt om boetes te voorkomen.

Vaccinaties  De vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden voor uw vakantie in Panama aanbevolen. Ook het zikavirus is in Panama actief en komt in sommige delen van Panama malaria voor. Het is dus aan te raden uw maatregelen tegen muggenbeten te nemen en vooraf te informeren of in uw geval maatregelen tegen malaria nodig zijn. Voor meer informatie en een persoonlijk advies, verwijzen we u naar de site http://www.ggdreisvaccinaties.nl

Eten  Door buitenlandse invloeden is de keuken van Panama divers. Mexicaanse, Arabische, Indiaanse, Italiaanse en nog een keur aan andersoortige restaurants zijn, vooral in de grote steden en toeristische plaatsen, geen uitzondering. Op het platteland heeft u echter de meeste kans op écht authentieke gerechten wanneer u een ‘Cantina’ bezoekt. Vaak zijn de gerechten pittig tot zeer pittig. Vooral wanneer op de kaart ‘Picante de la Casa’ vermeld is. Veel maaltijden worden met kip, bonen, mais en rijst bereidt. Ook vis, koriander, groenten en fruit worden vaak gebruikt. ‘Ceviche’, rauwe vis met ui en (soms) pepers, is een veel gegeten gerecht in Panama. Ook ‘Arroz con Pollo’, rijst met groente en kip en ‘Sancocho’, een pittige stoofschotel zijn zeer populair. En wanneer u van gefrituurd voedsel houdt bent u in Panama zeker op uw plaats. De gebakken (bak)banaan, oftewel ‘Patacones de Plátano’, lijkt wel wat op frites.

Drinken  Het is, vooral buiten de grote steden, niet aan te raden het drinkwater te gebruiken. Het is beter om flessen drinkwater te kopen. Let hierbij wel op de verzegeling! Door de verscheidenheid aan tropisch fruit zijn fruitdranken zeer populair en overal verkrijgbaar. De inwoners van Panama zijn gek op bier en uiteraard hun rum. De zeer gewaardeerde rum ‘Carte Vieja’ wordt in de buurt van het plaatsje David gemaakt. Het is mogelijk hier en rondleiding met proeverij te doen. Ook ‘Seco’ en ‘Abuelo’ zijn favoriete rum soorten. Een typisch Panamees dranke is ‘Arroz con Piña’, gemaakt van ananas en rijst.

Taal  In Panama is de officiële taal het Spaans. In de toeristische gebieden kunt u echter ook vaak met Engels terecht.

Veiligheid  Over het algemeen is de veiligheid in Panama redelijk. Uiteraard blijft het zaak de ‘normale’ veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag niet teveel geld en geen belangrijke documenten bij u, loop niet te koop met uw rijkdommen, blijf altijd alert, met name in mensenmenigten en in sommige (niet toeristische) delen van steden. Ook raden we u aan niet naar het grensgebied met Colombia te reizen. Indien dit toch noodzakelijk is, is het verstandig zich te laten begeleiden of georganiseerd te reizen. Overigens geldt voor jongeren onder 17 jaar dat zij na 21.00 uur niet zonder volwassene op straat mogen zijn. Dit wordt met een boete bestraft. Tip: Informeer voor vertrek op de site van de Rijksoverheid naar het actuele reisadvies voor Panama in verband met de regelmatig wijzigende omstandigheden.

">