Kies uw land, regio, stad

Dresden Elbland en de Oranjes

GOED NIEUWS Oranjeroute uitgebreid met Dresden Elbland!
.

DRESDEN, MEIßEN, MORITZBURG en RADEBEUL opgenomen in de ORANJEROUTE

 

In de regio Dresden Elbland zijn interessante sporen te vinden uit het bewogen leven van Anna van Saksen (een telg uit het adellijke geslacht Wettin dat 800 jaar over Saksen regeerde). In 2022 zijn diverse bezienswaardigheden opgenomen in de bekende Oranjeroute van het Duits Verkeersbureau.

Anna van Saksen, dochter van de invloedrijke keurvorst Moritz von Sachsen, trouwde in 1561 op 16-jarige leeftijd met prins Willem van Oranje. Voor Willem, die 11 jaar ouder was, betrof de verbintenis met Anna een verstandshuwelijk en al vrij snel bleek het in relationele sfeer geen succes. In nageslacht was het dat wel, want Anna baarde vijf kinderen, waaronder Prins Maurits van Oranje (1567-1625). Hij werd stadhouder van Holland en een succesvol legeraanvoerder in de 80-jarige oorlog. Het was zoonlief Maurits die in 1600 de beroemde slag bij Nieuwpoort won en daarmee de strijd tegen Spanje voorgoed in het voordeel van Nederland beslechtte. De zoon van Anna van Saksen, die vernoemd was naar zijn opa ‘Moritz’ von Sachsen, speelde dan ook een grote rol in het ontstaan van de onafhankelijke Nederlanden. Haar enorme bruidsschat en roemruchte zoon Maurits hadden een stevige impact op het verloop van de Nederlandse geschiedenis.

 

11 Plaatsen om de historische adellijke links met Nederland te beleven
.
Saksen-Dresden-residenzschloss-oranjeroute-rondreizen.nl

  • Residentieslot Dresden

Het imposante Residentieslot in Dresden huisvest topcollecties van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD), waaronder de beroemde schatkamer ‘Groene Gewelven’. Vroeger regeerde vanuit dit slot het koningshuis Wettin over Saksen. Het Residentieslot was de plek waar koningsdochter Anna van Saksen in 1544 werd geboren. Het is ook de plek waar ze stierf in 1577. Haar vader was keurvorst Moritz von Sachsen, hij overleed toen Anna nog maar 9 jaar was. Haar vader Moritz was een invloedrijke vorst, waaraan in Dresden nog altijd diverse locaties herinneren.

Bekijk het Residentieslot en het museum →

.

Saksen-Dresden-Elbland-Residenzschloss-oranjeroute-rondreizen.nl

  • Kopergravures Kabinet

    Dit is één van de musea in het Residenzschloß. Het ‘Kupferstich-Kabinett’ presenteert één van de belangrijkste grafische collecties ter wereld, waaronder veel werken van Rembrandt.

    Bekijk het Kupferstich-Kabinett →

  • Moritzmonument

    Het monument van Anna’s vader Moritz onder het Brühlsche Terras is al van verre zichtbaar. Het monument heeft een hoogte van 6 meter en een breedte van 3 meter. Het werd in 1555 gemaakt (Anna was toen 11 jaar) en is het oudste nog bestaande monument in Dresden. Het was bovendien het eerste monument dat werd opgericht voor een Wettiner-vorst.

    Bekijk het Moritzmonument →

.

Dresden-skyline-oranjeroute-rondreizen.nl

  • Vesting Dresden

De Vesting Xperience is een nieuwe multimediale beleving in de gewelven van de oude vestingwerken. Het opende in 2020 en het laat de bewogen geschiedenis van Dresden beleven in al zijn facetten. Keurvorst Moritz von Sachsen behoort tot de hoofdrolspelers en de bezoeker komt hem meermalen tegen.

Bekijk de Festung Xperience →

.

Sachsen-dresden-GemaeldeGallery-oranjeroute-rondreizen.nl

  • Gemäldegalerie Alte Meister Dresden

De Galerie Oude Meesters in het Zwinger bezit diverse wereldberoemde kunstwerken. Ook van grote Nederlandse en Vlaamse meesters als Rembrandt, Vermeer, Van Dyk en Peter Paul Rubens  (de vermeende stiefzoon van Anna, want zij had na de scheiding van Willem van Oranje een korte affaire met schilder Jan Rubens).

Bekijk de Galerie Oude Meesters →
.

Saksen-Meissen-kathedraal-dom-oranjeroute-rondreizen.nl

  • Dom in Meissen: graf Anna van Saksen

Voordat Dresden de rol overnam, was Meissen de hoofdstad van Saksen. De Dom en de grote Albrechtsburcht domineren de skyline van deze oude koningsstad aan de Elbe. In de Dom werden de belangrijkste leden van het Wettin-koningshuis begraven. Maar Anna kreeg hier in 1577 een naamloos graf omdat zij in ongenade was gevallen bij haar familie. Vanwege de toeristische belangstelling uit Nederland voor haar leven kregen de beheerders van de Dom de laatste jaren geregeld vragen over de plek van het graf. Omdat dit naamloos was, moest het steeds worden aangewezen. Men wilde meer duidelijkheid en hierdoor kreeg Anna in 2017, 440 jaar na haar dood, alsnog een grafopschrift!

Bekijk de kathedraal van Meißen → 
.

Saksen-Dresden-Elbland-Weingut-Proschwitzer-rondreizen.nl

  • Wijngoed Slot Proschwitz

Slot Proschwitz kwam in 1901 in het bezit van de adellijke familie zur Lippe, maar het werd onteigend in de communistische periode. Na de Duitse hereniging in 1990 werd het slot teruggekocht door Dr. Georg Prinz zur Lippe. De prins startte begin jaren ’90 de eerste particuliere wijnmakerij in Saksen. Met succes, want de rode en witte kwaliteitswijnen winnen geregeld smaakprijzen. Slot Proschwitz is een interessant wijngoed om te bezoeken. De link met de Oranjes is dat de prins een neef is van, de in 2004 in Nederland overleden, Prins Bernhard.

Bekijk Schloß Proschwitz →

.
Saksen-Meissen-porselein-oranjeroute-rondreizen.nl

  • Porzellanmanufaktur Meißen

Wat het begrip ‘Delfts Blauw’ is voor Nederlanders, is ‘Meißen’ dat voor Duitsers. Het recept om porselein in Europa te maken werd in 1708 in Saksen ontdekt (het was tot die tijd alleen bekend in het Verre Oosten). In 1710 begon in Meißen de eerste grootschalige productie van wit porselein in Europa. De Staatliche Porzellanmanufaktur Meißen produceert nog altijd porseleinen objecten van wereldklasse.

Bekijk de porseleinfabriek van Meißen →
.

Saksen-Dresden Elbland-Winstrasse-Weingut Hoflößnitz-rondreizen.nl

  • Wijngoed Hof Lössnitz in Radebeul

Wijngoed Hoflössnitz is de oudste nog bestaande wijnmakerij van Saksen en het bestond al in de tijd van Anna van Saksen. Het heeft een bijzondere link met Nederland: de grote zaal van het hoofdgebouw heeft vele plafondschilderingen uit de 17e eeuw van tropische dieren van Albert Eckhout. Deze schilder was op expeditie naar Brazilië geweest met de Nederlandse gouverneur-generaal Johan Maurits von Nassau-Siegen. Johan Maurits was de oprichter van het beroemde Mauritshuis in Den Haag. Het idyllisch gelegen Wijngoed Hoflössnitz was in Saksen de eerste producent van biologische wijnen.

Bekijk het Weingut Hof Lössnitz

.

Saksen-Dresden-Elbland-Schloss Moritzburg-oranjeroute-rondreizen.nl

  • Slot Moritzburg

Een bezoek aan dit majestueuze jachtslot, gelegen in een groot meer, is prima te combineren met Dresden, Meissen en Radebeul. Het slot werd genoemd naar keurvorst Moritz, de vader van Anna van Saksen.

Bekijk Schloß Moritzburg →

  • Muntenkabinet met geld uit bruidsschat

Op 16-jarige leeftijd was Anna huwbaar en haar familie bood een bruidsschat van 100.000 zilveren Taler. Vele adellijke heren dongen naar haar hand. Tot de belangstellenden behoorde ook Willem van Oranje. In 1561 was 100.000 Taler een fortuin, want een vakman verdiende toen circa 30 Taler per jaar. De bruidsschat betrof meer dan 3.300 jaarsalarissen! Geld dat Willem van Oranje prima van pas kwam in de oorlog tegen Spanje. Alle Saksische munten, ook de Talers uit de tijd van Anna, zijn te zien in het Münzenkabinett van SKD in het Residentieslot in Dresden. Overigens toont deze collectie ook diverse Nederlandse munten uit de tijd van Willem van Oranje.

Bekijk het Muntenkabinet →
.

► Bekijk nog meer moois over het Huis van Oranje, Dresden en Dresden Elbland
Ontdek de Oranjeroute →
Rondreis en vakantie Dresden-Elbland →
Alle toeristische informatie Verkeersbureau Dresden →