Kies uw land, regio, stad

Verkeersbureau Thüringen

Alle VVV-informatie over vakantieland Thüringen

Foto: Erfurt, de dynamische, middeleeuwse hoofdstad van Thüringen
Thüringen_rondreizen.nl Thüringen: een van Duitslands geliefdste deelstaten.  Deze provincie wordt ook wel 'klein Duitsland' genoemd. Je hebt er immers alles waarvoor hier een rondreis maakt en vakantie viert. Cultuur, romantiek, prachtige burchten en kastelen, muziek, historische stadjes, het middelgebergte, landelijke dorpen met vakwerkhuisjes, heerlijk eten en drinken en bovenal de fantastische natuur. Niet voor niets heet Thüringen 'het groene hart van Duitsland'. Je vindt Thüringen Lees meer

Verkeersbureau Thüringen

Adres
Willy-Brandt-Platz 1 99084 Erfurt

E-mailadres
info@thueringen-entdecken.de

Website
www.thueringen-entdecken.de

Klantenservice
+49 (0) 361 37 42-100

Openingstijden helpdesk

ma. t/m vrij. 9.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag gesloten

Videolink
> video's van Thüringen

vakantieland Thüringen

Personality
Bärbel Grönegress
Functie
Directeur Thüringer Tourismus GmbH
”Hier wordt gastvrijheid groot geschreven

+++ Nieuwsreisblog Duitsland +++

UNESCO-Werelderfgoed 
De UNESCO heeft in Duitsland 42 historische gebouwen, stadscentra, belangrijke i... lees verder »
Vakantieland Duitsland blijft booming
Het toerisme van Nederlanders naar Duitsland blijft maar stijgen. Voor het zoveelste... lees verder »
#Duitslandactief 
Duitsland is al voor het elfde jaar op rij de belangrijkste toeristische bestemm... lees verder »
100 Jaar Bauhaus
2019 is het jaar waarin Duitsland het 100-jarige jubileum van de oprichting van het were... lees verder »
De Oranjeroute
"Wilhelmus van Nassouwe, ben ick van Duytschen Bloedt... In het Nederlandse... lees verder »

Tips & hotspots

THÜRINGEN

NIEUW: flexibele auto-rondreizen

Voor Thüringen bieden we mooie suggesties aan voor autorondreizen. Met de auto geniet u van een echte ontdekkingsreis door het prachtige Thüringen. En of u er nu voor het eerst komt of er al eerder geweest bent, u zal tijdens uw auto rondreis ervaren dat er nog heel wat te ontdekken is. In samenwerking met onze partner, de Duitsland – specialist VIVALDI Travel.nl hebben wij twee spannende suggestiereizen voor u bedacht. In uw eigen tempo reist u door Thüringen. Ontspannen rijden en volop genieten van het prachtige landschap. Soms een stukje autobaan maar vooral over de rustiger B-wegen midden door de natuur. Tijdens uw auto rondreis maakt u kennis met de rijke historie, de cultuur, het lekkere eten en onze vriendelijke oosterburen. Lees hier de fraaie routesuggesties en ontdek Thüringen.

TOP 7 STEDEN

1. Erfurt. De grootste stad van Thüringen, tevens de hoofdstad. Prachtig historisch centrum, middeleeuwse steegjes en gotische kerken.
2. Weimar. UNESCO Werelderfgoed-stad met maar liefst 16 hotspots die op de lijst staan. Mede dankzij Goethe en Schiller internationaal de bekendste stad.
3. Jena. Idyllisch gelegen in het dal van de Saale aan de SaaleRadweg. Jong en dynamisch mede door de grootste universiteit.
4. Eisenach. Stad met vele gezichten. Het is dé Lutherstad, dé stad van  Bach, dé Wartburgstad, waar Luther de bijbel herschreef.
5. Mühlhausen. Een oude Freie Reichsstadt met historische stadsmuur. Hier werd de keizer gekozen. Nu ook wel de Poort naar Eichsfeld genoemd.
6. Schmalkalden. Beroemd vakwerkstadje in het Thüringerwald. Fraaie stadscentrum, Schloss Wilhelmsburg en heel bijzonder: Viba Nougat Welt.
7. Gera. Het centrum van Oost-Thüringen en geboortestad van de schilder Otto Dix. De stad is bekend van het onderaardse labyrint dat diende als bieropslag.

TOP 7 BEZIENSWAARDIGHEDEN

1. De Wartburg in Eisenach. 1000 jaar oude geschiedenis. Beroemde bewoners zijn de Heilige Elizabeth en Luther die hier in ballingschap leefde.
2. De Krämerbrücke in Erfurt. De enige in Europa overgebleven brug met huizen. De 32 vakwerkhuizen worden bewoond door kunstenaars en antiekhandelaren.
3. Het Bauhaus Museum in Weimar. Oudste Bauhauscollectie ter wereld. Een prachtige nalatenschap dankzij Bauhaus oprichter Walther Grupius.
4. Het Barok Universum Gotha. 17e eeuws slotcomplex Schloss Friedenstein. Slottheater en interessant museum (Hollandse en Duitse meesters).
5. Oude Synagoge in Erfurt. Een kernstuk van van het middeleeuwse Joodse erfgoed. Heeft als een wonder eeuwen van oorlog en vervolging overleefd.
6. Het Bachhaus in Eisenach. Dit is het grootste museum dat zich wijdt aan het leven en werk van de wereldberoemde componist Johann Sebastiaan Bach.
7. Kyffhäuser monument, Zuid-Harz. 81 m. hoog monumentaal gedenkteken  van twee Duitse Keizers w.o. de ‘beroemde’ Barbarossa.

TOP 7 NATUURGEBIEDEN

1. Thüringer Woud. Bekendste natuurpark van Thüringen. Bijzonder populair is de Rennsteig; uitgebreid wandel- en fietsnet.
2. Eichsfeld-Hainach-Werradal. Schitterend natuurgebied aan de voormalige Oostduitse grens. Geliefd door wandelaars en fietsers; prachtige beukenbossen.3. Rhön. Eeuwenoud landschap van vulkanische oorsprong. Grote schaapskudden en vriendelijke boerderijen. Ook bekend door Point Alpha.
4. Zuid-Harz – Kyffhäuser. Bizarre rotswereld, sagen en legenden, Reichsburg en de Barbarossa grotten, incl. panoramamuseum.
5. Thüringer Schiefergebirge. Eeuwenlang het gebied van de blauwe leisteen; stuwmeren met visotter en visadelaar; ook de kleurrijke Saalfelder Veengrotten.
6. Saaleland. Natuurgebied van het door fietsliefhebbers geroemde Saaler fietspad door een lieflijk landschap met rondom de wijnbergen en kastelen.
7. Vogtland. Maar liefst 70 plaatsnamen eindigen op -grün. Dat is geen toeval. Een paradijs voor wandelaars te midden van de groene heuvels en dalen.

TOP 7 ATTRACTIES

1. Nationalpark Hainich. Oudste beuken-oerbos in Midden-Europa met 40 m hoog boomkruinenpad; staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
2. Porseleinwereld kasteel Leuchtenburg Saaleland. Door interactieve tentoonstellin ervaar je oude sagen en de rijke geschiedenis over  het ‘witte goud’.
3. Merkers mijnen. Bezoek de ondergrondse zoutmijnen en ontdek met een originele ‘Mannschaftswagen’ de goudkelder waar het Duitse Rijk haar goudreserve verborg.
4. Saalfelder Feengrotten. Bezichtig waar ooit mijnwerkers noest werkten  nu in een sprookjesachtige sfeer de kleurrijkste druipsteengrotten en onderaardse meren.
5. Zeiss Planetarium Jena. ‘s Werelds oudste planetarium met Zeiss-technologie. Reis mee in de grootse sterrenkoepel en ervaar het licht van de sterrenhemel.
6. De Lauschaer glaskunst. Hier is het ‘t hele jaar Kerst. In Lauscha vonden in de 18e eeuw de glasblazers de kerstversiering uit. Nu volop te koop in leuke winkels.
7. Grenshistorie uit de DDR. Musea en oude grensgebouwen tonen de tijd van achter het ‘IJzeren gordijn’. Nabij Asbach-Sickenberg is het grensmuseum Schifflersgrund.

De vakantieregio's van Thüringen

De deelstaat Thüringen is een erg geliefde provincie. En dat is niet zomaar. In de 23 regio’s zijn er namelijk enkele, erg graag bezocht vakantieregio’s. Met name de Zuid-Harz, Eichsfeld, het Thüringerwald,  de Rhön, het Thüringer Schiefergebirge, het Saaletal en het Vogtland. Stuk voor stuk natuurlijke pareltjes. Bekende, graag bezochte historische plaatsen zijn Arnstadt, Bad Langensalze, Erfurt, Mühlhausen, Schmalkalden, Treffurt, Wasungen en Weimar. Thüringen is ook als Luhterprovincie zeer belangrijk, immers op de Wartburg schreef Luther zijn 10 stellingen.
.
Van noord naar zuid onderscheiden we in Thüringen de volgende regio’s:
.
• Eichsfeld • Nordhausen • Unstrut-Hainich • Kyffhäuserkreis • Wartburgkreis • Eisenach • Gotha • Erfurt • Sömmerda • Weimarerland • Weimar • Ilmkreis • Schmalkalden-Meiningen • Suhl • Hildburg-Hausen • Jena • Saale-Holzland • Saalfeld-Rudolfstadt • Sonneberg • Gera • Saale-Orla • Greiz • Altenburgerland

Hotels, pensions, bed & breakfast en appartementen

Populaire accommodaties

  1. Betaalbare, ruime kamers
  2. Uitgebreid ontbijt
  3. A la carte restaurant
  4. Makkelijk bereikbaar
  • v.a. prijs o.b.v. 2 pers
  • Kinderkorting: Nee
  • Huisdieren: Akkoord

Erfurt | Thüringen | Duitsland