Kies uw land, regio, stad

Verkeersbureau Saksen

Alle VVV-informatie over vakantieland Saksen

Foto: De skyline van Dresden aan de Elbe, o.a. met de Semper Oper en de Frauenkirche

Verkeersbureau Saksen

Adres
Bautzner Straße 45/47 D-01099 Dresden

E-mailadres
info@germany.travel

Website
https://www.sachsen-tourismus.de

Klantenservice
+49 (0) 351 49 17 00

Openingstijden helpdesk

ma. t/m vrij. 09.00 – 17.00 uur
za. en zo. gesloten

Videolink
> video's van Saksen

De deelstaat Saksen is te onderscheiden in o.m. de toeristische regio's:

Personality
Frau Veronika Hiebl
Functie
Directeur Saksen Toerisme
”Tien goede redenen ...

+++ Nieuwsreisblog Duitsland +++

100 Jaar Bauhaus
2019 is het jaar waarin Duitsland het 100-jarige jubileum van de oprichting van het were... lees verder »
UNESCO-Werelderfgoed 
De UNESCO heeft in Duitsland 42 historische gebouwen, stadscentra, belangrijke i... lees verder »
#Duitslandactief 
Duitsland is al voor het elfde jaar op rij de belangrijkste toeristische bestemm... lees verder »
Vakantieland Duitsland blijft booming
Het toerisme van Nederlanders naar Duitsland blijft maar stijgen. Voor het zoveelste... lees verder »

Tips & hotspots

FLEXIBELE AUTO-RONDREIZEN SAKSEN

NIEUW: Suggestie-reizen

Rondreizen.nl heeft voor Saksen enkele erg mooie suggesties. Met de auto genieten van echte ontdekkingsreisjes door het prachtige Saksen. En of u er nu voor het eerst komt of er al eerder geweest bent, u zal tijdens uw auto rondreis ervaren dat er nog heel wat te ontdekken is. In samenwerking met onze partner, de Duitsland – specialist VIVALDI Travel.nl hebben wij drie spannende suggestiereizen voor u samengesteld. In uw eigen tempo reist u door Saksen. Ontspannen rijden en volop genieten van het prachtige landschap. Soms een stukje autobaan maar vooral over de rustiger B-wegen midden door de natuur. Tijdens uw autorondreis maakt u kennis met de rijke historie, de cultuur, het het lekkere eten en onze vriendelijke oosterburen. Lees hier de fraaie routesuggesties en ontdek Saksen.

TOPTHEMA'S UIT SAKSEN

Top 7 Natuur

1. Leipziger Neuseenland
2. Sächsisches Burgen- en Seenland
3. Nationaal Park Sächsische Schweiz
4. Lausitzer Seenland
5. Fürst Pückler Park Bad Muskau
6. De Sächsische Weinstraße
7. Het Erzgebirge

Top 7 Steden

1. Dresden, kunst en cultuur van wereldformaat
2. Leipzig, moderne beurs-, kunst- en shoppingstad
3. Annaberg-Buchholz, stad van bergen, zilver  en kerststallen
4. Görlitz, historisch centrum van de Jugendstill
5. Meißen, stad van het porcelein en de wieg van Saksen
6. Zittau, de stad van de ‘Fastentücher’
7. Zwickau, stad van Robert Schumann

Topthema: Kastelen, burchten en tuinen

De ongeveer 1.000 kastelen, forten, tuinen en herenhuizen zijn een prachtige herinnering aan de glansvolle geschiedenis van Saksen. Van Oberlausitz tot Vogtland, ze staan ​​opgesteld – krachtig en uitdagend, sommige barok, andere filigraan. We noemen o.m. • Kasteel Moritzburg • Kasteel Pillnitz • Kasteel Rochlitz • Kasteel Hartenfels • Barokkasteel Rammenau • Vestingburch Königstein • Burcht Kriebstein • Kasteel Mildenstein • Augustusburg • Burcht Stolpen

Prachtige tuinen en slotparken zijn bijvoorbeeld • Vorst Pückler Park • Barokpark Großsedlitz • Tuin- en kasteelpark Lichtenwalde.
Ze zijn goede voorbeelden voor  kastelenland Saksen.  Het zijn de architectonische schatten die in hun musea en tentoonstellingen de rijke cultuur bewaren. Vaak zijn de historische kasteelmuren en hun parken de cullisen voor concerten, theatervoorstellingen en romantische bruiloften.

Topthema: Traditioneel handwerk

Saksen toont haar culturele rijkdom met een rijke handwerkgeschiedenis: nergens anders op de wereld ontstaat zulk fraai kunsthandwerk dat inmiddels bekend staan onder de naam Erzgebirgische Holzkunst®. En dan Seiffen. Dit is de hoofdstad van het bekende houten speelgoed en in Grünhainichen heeft de firma Wendt & Kühn, rijk aan tradities, een avonturenwereld geopend. Verzamelaars uit heel Europa bewonderen hier prachtige houten beeldjes.
Het Vogtland hernergt sinds 1677 haar traditionele muziekinstrumentenbouw, die uniek is voor Europa. In de ‘Erlebniswelt Musicon Valley’ beleeft u direct in de werkplaats van de ambachtsmeesters hun fraaie met de hand gemaakte muziekinstrumenten. Verder zijn zeer bkende, gerenommeerde handelsmerken als Plauener Spitze (prachtig textiel) en Glashütte (bijzondere horloges) beroemde toptradities uit Sachsen. In Meißen wordt sinds 1710 het beroemde Meißen Porselein op traditionele wijze vervaardigd. De beroemde twee gekruiste zwaarden zijn het oudste, ononderbroken handelsmerk op de wereld. Meißen nodigt u graag uit en kennis te maken met het filigrane handwerk. In de Oberlausitz zijn de Sorbische Paasgebruiken dé regionale traditie van Saksen, net zoals de eeuwenoude kersttraditie in het Ertsgebergte.

Topthema: Culinair Saksen

De Saksen zijn altijd genieters geweest. Regionale specialiteiten staan ​​dan ook altijd op elk menu van de vele restaurants. En ja, wijn is natuurlijk ook een  van de specialiteiten. Al meer dan 850 jaar vindt in het dal van de Elbe de wijnbouw plaats. In Erlebnisweingut Schloss Wackerbarth Radebeul, in de WeinErlebniswelt van de coöperative Weingenossenschaft Meißen en in de wijngaarden en restaurants met het kwaliteitskeurmerk “Speciaal aanbevolen op de Saksische wijnroute” wordt de wijn- en sektbouw voor de bezoekers een spannende ervaring; daar hoort dan natuurlijk ook het proeven bij.

Saksen brouwt ook bier van topkwaliteit: het eerste Pilsner Premium-Bier, gebrouwen volgens de Duitse ‘Reinheitsgebot’ (zuiverheidswet), is afkomstig van de Radeberger Exportbierbrauerei. Bezichtiging van de brouwerij en het “Radeberger Biertheater” is een bijzondere ervaring. Langjarige bierbrouwtradities zijn ook in Wernesgrün, Einsiedel, Freiberg, Löbau en Eibau.

Een ander wereldwijd culinair begrip is de gepatendeerde (!) Dresdener kerststol. Maar geïnteresseerden kunnen gedurende de adventtijd een bakcursus volgen en zo een eigen kerststol bakken.
En nog een bijzonderheid van Saksen: peperkoek. Deze wordt al eeuwenlang gebakken in Pulsnitz. Daar staat ook het einige peperkoekmuseum van Europa. In dit museum en ook in de “Alte Pfefferküchlerei” in Weißenberg duik je in de geschiedenis van de peperkoek en, zeker zo leuk, je kan daar ook zelf peperkoek bakken.
Andere heerlijk zoete specialiteiten zijn de Leipziger Lerchen (Leipziger leeuwerik – banketbakkersspecialiteit) en de Freiberger en de Dresdner Eierschecke (cake).

Natuurlijk heeft Saksen meerdere Saksische specialiteiten: Leipziger Allerlei (traditionele groenteschotel), Saksische Sauerbraten (gemarineerd gebraden rundvlees), Saksische aardappelsoep, Saksische Quarkkeulchen (kwarkbollen), Sorbisch bruiloftssoep en aardappelen met kwark. Tijdens de vele culinaire festivals en specialiteitenweken kunt u alle lekkers volop uitproberen, maar natuurlijk is alles ook verkrijgbaar in (ambachtekijle) winkels, bij de bakker en natuurlijk in de talrijke, goede restaurants.

Ertsgebergte

Regio Leipzig + Leipzig

Dresden Elbland + Dresden

Sächsische Schweiz

Oberlausitz

Vogtland

Chemnitz