Kies uw land, regio, stad

Rondreizen en vakantie Zuid-Afrika

Groots land. VanJohannesburg tot Kaapstad met vele gave bezienswaardigheden tijdens een grand-tour. Gamedrives in open 4WD op zoek naar de Big Five en struisvogels, wijnproeverijen, safari's, cruise over de Qolora

Foto: Kudde olifanten aan het water in het Kruger Park, Zuid-Afrika

ONTMOET DE BIG FIVE

Zuid-Afrika wordt wel eens een continent in één land genoemd. Het is een enorm divers land met verschillende klimaatzones, talloze landschappen en vele bezienswaardigheden. U vindt in Zuid-Afrika prachtige natuur, wildparken, heerlijke stranden en een rijke historie met veel Nederlandse invloeden. Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika maakt u kennis met verschillende culturen en stammen. In de wildparken kunt u The Big Five (olifant, leeuw, buffel, luipaard, neushoorn) ontmoeten en ziet u nog veel meer indrukwekkende dieren. Eén ding is zeker: uw rondreis door Zuid-Afrika wordt er één om nooit te vergeten!

Beste reistijd
De temperatuur in Zuid-Afrika is het hele jaar door gemiddeld erg prettig. Het is er bijna altijd zonnig en de dagtemperatuur is aangenaam. De beste tijd voor een rondreis door Zuid-Afrika is de winter en het voorjaar. Dat is in Zuid-Afrika tussen juni en november. De temperatuur is dan wat lager maar vooral in de wildparken hangen er nog niet veel bladeren aan de bomen en is het gras nog kort. De dieren zijn dan het best te zien. Ook voor het spotten van walvissen en haaien aan de zuidkust zijn de maanden juni tot oktober de beste tijd. Vanaf november breekt in Zuid-Afrika de zomer aan. Dan is vooral de streek rond Kaapstad met haar stranden en wijngaarden een heerlijke bestemming.

Populaire reizen in Zuid-Afrika


Alle gevonden reizen

Verfijn resultaat:

Aantal dagen: 21 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Speur in het Krugerpark naar olifanten, vergaap je aan vergezichten langs de Panoramaroute, ervaar traditionele culturen in Swaziland en beleef het kosmopolitische Kaapstad! Na deze reis begrijp je wa.... bekijk reis»

Aantal dagen: 14 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Zie hoe leeuwen in rivierbeddingen loeren naar hun prooi in het Krugerpark, bewonder het duizelingwekkende uitzicht over de Blyde River Canyon en geniet van kosmopolitisch Kaapstad. Je begrijpt precie.... bekijk reis»

Aantal dagen: 23 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Tijdens deze complete rondreis door Zuid-Afrika geeft je huurauto je de vrijheid om op eigen tempo kennis te maken met alle toppers van dit geweldige land. Zodra je Johannesburg uit rijdt duik je de A.... bekijk reis»

Aantal dagen: 21 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Deze reis voert dwars door Zuid-Afrika. Spot de Big Five in het Krugerpark, maak kennis met de traditionele bewoners van Swaziland en Lesotho en verblijf in wereldstad Kaapstad. Laat je in een groep m.... bekijk reis»

Aantal dagen: 15 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Het Krugerpark, de wereldberoemde Panoramaroute, Swaziland, Hluhluwe, St. Lucia, en de Drakensbergen; je gaat het allemaal zien en beleven tijdens dit onvergetelijk avontuur met huurauto..... bekijk reis»

Aantal dagen: 15 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Ervaar de hoogtepunten van de Kaap! Zo proef je de lekkerste wijnen in Stellenbosch, speur je naar de Big Five in meerdere wildparken en beleef je kosmopolitisch Kaapstad. Onze Afrikaans/Nederlandsspr.... bekijk reis»

Aantal dagen: 16 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Beleef een onvergetelijke reis in Zuid-Afrika, het land van uitgestrekte savannen, kraakheldere bergtoppen, glooiende wijnvalleien en het kosmopolitische Kaapstad. Verken in een groep met maximaal 24 .... bekijk reis»

Aantal dagen: 14 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Wil je kennismaken met de ongerepte en wereldberoemde natuur en wildparken van Zuid-Afrika? Dan is deze reis een uitstekende keuze! We speuren naar de Big Five in verschillende natuurparken en overnac.... bekijk reis»

Aantal dagen: 27 dagen

Reisorganisatie: ANWB

Ga mee op reis van Johannesburg naar Kaapstad. Spot de Big Five tijdens een gamedrive, proef Zuid-Afrikaanse wijnen en ontdek Kaapstad en omgeving. Deze rondreis is gebaseerd op onze populaire 22-daag.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

19-daagse Verre reizen naar Gauteng bij 19 daagse fly drive Classic South Africa.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

15-daagse Verre reizen naar Gauteng bij 15 daagse fly drive Kleurrijke Noorden Zuid Afrika.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

16-daagse Verre reizen naar Kaapse Wynland bij 16 daagse fly drive Schatten van de Kaap.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

17-daagse rondreis Classic South Africa.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

23-daagse Verre reizen naar Gauteng bij 23 daagse fly drive Grand Tour South Africa.... bekijk reis»

TIPS & HOTSPOTS in Zuid-Afrika

KAAPSTAD

De hoofdstad van Zuid Afrika is een echte wereldstad met een unieke ligging. In de omgeving kun je een bezoek brengen aan de natuur van Cape Peninsula (Kaap de Goede Hoop) en de wijnproeverijen in Stellenbosch. Vergeet ook niet om een tour te maken door het oude stadscentrum of ga een dagje aan het strand liggen of flaneren op de boulevard van Clifton of Camps Bay.

Tafelberg

Waar Parijs haar Eifeltoren heeft en Rio de Janeiro het Jezusbeeld, heeft Kaapstad de Tafelberg. De platte, tafelvormige berg kan met een kabelbaan bezocht worden, maar het is ook mogelijk om via een wandelpad (zo’n 2

Drakensbergen

5 uur) te top te bereiken. Als je de berg eerst vanaf een afstand goed wilt bekijken rijd je naar Table View bij Blouberg. Eenmaal aangekomen snap je waarom deze plek ‘Table View’ heet.

Krugerpark

De Drakensbergen bij het Krugerpark zijn het bekendst, maar de Drakensbergen van Kwazulu-Natal veruit het mooist. In een landschap zoals je dat misschien kent uit de ‘’Lord of the Ring’’ films rijzen de bergen tot een hoogte van 3450 meter. De natuur is hier totaal ongerept. De mogelijkheden om er te wandelen zijn groot. Hoogtepunten in het gebied zijn de Cathedral Peak, het Giants Castle Game Reserve en het Royal Natal National Park.

ADDO ELEPHANT

Het Krugerpark is ongeveer half zo groot als Nederland en een van de grootste nationale parken ter wereld. Het park is aan het begin van de 20e eeuw opgericht om de wilde dieren – die door de jacht steeds meer bedreigd werden – te beschermen. Het park staat bekend om de grote verscheidenheid aan diersoorten waaronder de ‘’Big Five’’. Voor de echte safari belevenis kun je ervoor kiezen om een nacht ‘’tussen’’ de wilde dieren te overnachten in één van de 25 kampen in het p...

Lees meer

DURBAN

Als je aan de ‘’Big Five’’ niet genoeg hebt kun je een bezoek brengen aan dit natuurpark in de buurt van Port Elizabeth. Het is het enige natuurpark in de wereld waar je ook de witte haai en de walvis kunt spotten. Het weer in deze streek is warm en droog gedurende het hele jaar. Langs het park is een gedeelte met gaas afgezet waar een wandeling gemaakt kan worden naar de top van een heuvel waar je een uniek uitzicht op het park hebt.

BLYDE RIVER

Durban ligt aan de oostkust en is de op 2 na grootste stad van Zuid-Afrika. Het heeft een kustlijn van maar liefst 100 kilometer lang en de zon schijnt er meer dan 320 dagen per jaar. Durban is dan ook een echte badplaats met een heerlijke boulevard en een groot casino.

ROBBENEILAND

De groenste en grootste canyon ter wereld ligt in de Noordelijk Drakensbergen en is onderdeel van de Panorama Route. Je zult hier genieten van unieke uitzichten ter hoogte van de ‘’Drie Rondawels’ en bij God’s Window. De rivier komt uit in een enorm stuwmeer waar je ook een boottocht kunt maken. de Pinnacle en de Bourke’s Luck Potholes zijn een lust voor het oog!

TUINROUTE

Dit eiland voor de kust bij Kaapstad werd bijna 400 jaar lang gebruikt om gevangenen op te bergen. Het eiland werd wereldberoemd omdat Nelson Mandela hier bijna 30 jaar gevangen heeft gezeten. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland en in 1996 werd de gevangenis gesloten. Robben Island is nu een symbool van de overwinning van de menselijke geest en kan bezocht worden.

AUGRABIES FALLS

De kustlijn van de Indische Oceaan tussen Port Elizabeth en George is over een lengte van 80 kilometer uitgeroepen tot beschermd natuurreservaat. Volgens velen het mooiste ter wereld. De wilde rotskust, de prachtige zandstranden en de oeroude bossen vol klein wild zijn prachtig. Vergeet niet de grote voetgangershangbrug over de monding van de Stromsrivier te bezoeken.

In het noordwesten van Zuid-Afrika, aan de grens met Namibië, ligt het Augrabies Falls National Park. Hier vind je de...

Lees meer
Spreektaal
Engels
Tijd

Pretoria
Valuta
Rand (ZAR)
Weer
Max. 15°C

Zuid-Afrika

Oppervlakte
1.219.912 km2

Inwoners
44, 4 miljoen

Hoofdstad
Pretoria

Airline

Reistijd en afstand
10¾ uur (AMS-JNB) - 9016 km

Tijdsverschil
+ 1 uur (Pretoria)

Verkeersbureau

Reisadvies
> nederlandwereldwijd.nl

Hier vind je Zuid-Afrika

Praktische tips bij een rondreis door Zuid-Afrika

Reisdocumenten  Als je een rondreis door Zuid-Afrika wilt maken, heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Je paspoort moet, i.v.m. visa, nog minimaal twee lege pagina’s tegenover elkaar hebben. Als je minder dan 90 dagen door Zuid-Afrika wilt reizen heb je geen visum nodig.  Als je tijdens je reis Lesotho wilt bezoeken krijg je ter plaatse een visum. Je paspoort moet in dat geval nog minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit Lesotho. Ook voor een bezoek aan Swaziland heb je een toeristenvisum nodig. Die krijg je gratis bij aankomst in Swaziland. Voor het bezoeken van Swaziland moet je paspoort nog minimaal drie maanden geldig zijn bij aankomst in Swaziland. Het is verstandig om een kopie van je paspoort in je bagage te stoppen.

Eten  De typisch Zuid-Afrikaanse keuken is lastig te vinden. Dat heeft alles te maken met de onstuimige geschiedenis van het land waarbij de verschillende immigranten hun eigen eetgewoonten meebrachten en in stand probeerden te houden. Sinds de afschaffing van de Apartheid is er steeds meer een land eigen keuken ontstaan waarin invloeden van over de hele wereld terug te vinden zijn. Houd er in ieder geval rekening mee dat veel Zuid-Afrikanen graag ontbijten met maïspap. Deze pap wordt soms ook als lunch of dessert gegeten. De braai – de Zuid-Afrikaanse variant van de barbecue – is in het hele land populair. Daarbij worden er grote hoeveelheden vlees geroosterd; maar altijd boven een houtskoolvuur.  In de Zuid-Afrikaanse steden kun je kennismaken met Shebeens. In deze eetcafés worden traditionele menu’s geserveerd van inheemse Zuid-Afrikaanse culturen.

Drinken  De Zuid-Afrikaanse wijn heeft een uitstekende reputatie. In de kustregio rond Kaapstad zijn tientallen grote en kleinere wijngaarden. Meer dan 3% van de wereldwijnproductie komt uit Zuid-Afrika. Toch is Zuid-Afrika vooral een bierland. Merken als Castle, Black Label en Lion zijn het populairst. En als je in een bar een biertje besteld, is de kans groot dat je direct een fles van 750 ml krijgt! In principe is het kraanwater in Zuid-Afrika veilig om te drinken, maar in de meer afgelegen gebieden is het beter om tijdens je rondreis door Zuid-Afrika water in flessen te kopen.

Taal  De het koloniale verleden en de verschillende bevolkingsgroepen worden in Zuid-Afrika maar liefst 11 officiële talen gesproken. Het Afrikaans – afkomstig uit het Nederlands – wordt niet alleen door de blanke bevolking gesproken. In de provincies Noord-Kaap, West-Kaap en een groot deel van Oost-Kaap spreekt iedereen het voor ons grappige Zuid-Afrikaans. Engels wordt landelijk gesproken en is de nationale taal. Bijna een derde van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika spreekt Zulu. Ook Xhosa is een belangrijke taal. 

Veiligheid  Voor toeristen is Zuid-Afrika  een veilig land. Toch blijft het zaak om je bagage altijd goed in de gaten te houden, kostbaarheden, geld en paspoorten niet zichtbaar te dragen en in de grote steden is het raadzaam om ’s avonds niet alleen een wandeling te maken. In de wildparken waar groot wild rondloopt word je tijdens een safari altijd begeleid door ervaren gidsen. Je mag dan de auto of de safari-jeep absoluut niet verlaten.