Kies uw land, regio, stad

Rondreizen en vakantie in de Zuid-Harz

en in het natuurpark Kyffhäuser

Zuid-Harz & Kyffhäuser: één schitterend natuurpark.

Het Kyffhäuser is de kleinste bergketen van Duitsland en begint bij het zuidelijke voorland van de Harz. Op weg naar dit prachtige middelgebergte zie je al vanuit de verte het hooggelegen Kyffhäuser monument. Het toont de oude Staufenkeizer Frederik I, ook wel vanwege zijn rode baard Barbarossa genaamd. Volgens een oude legende slaapt hij hier in het Kyffhäuser. Maar één ding is zeker: Zijn keizerlijk kasteel uit de 12e eeuw bevindt zich hier wel. Heel bezienswaardig zijn ook de te bezoeken Barbarossagrotten met hun bizar gevormde rotsen. Sporen van de rijke geschiedenis zijn volop te vinden. Bijvoorbeeld in Panoramamuseum in Bad Frankenhausen. Hier herleeft de periode van de Boerenoorlog van  rond 1525. Het pronkstuk van het museum is een monumentaal 360° panorama, geschildert door de kunstenschilder Werner Tübke. Het is 123m lang en 14m hoog en omvat o.a. meer dan 3.000 gedetailleerde figuren. Nog verder terug in de geschiedenis voert het Museum in Bilzingsleben. Het toont de opgravingen van een homo-erectus-nederzetting van ongeveer 370.000 jaar geleden. Als natuurliefhebber is het stummeer de Kelbra Stausee bijna een must. En in de herfst is het er elk jaar een bijzonder spektakel. Het meer dat je vindt tussen tussen Kyffhäuser en de Harz verandert dan in een landingsplaats voor duizenden kraanvogels. Op hun doorreis naar het zuiden komen zij zich hier voeden.
Op slechts een paar minuten rijden, ten noorden van het Kyffhäuser, bereik je het begin van de Zuid-Harz. Met zijn bijna op de Alpen gelijkende landschap is de Zuid-Harz een geliefd vakantiedoel. Deze wel heel graag bezochte regio kenmerkt zich door haar oorspronkelijke, historische dorpen. En het is er nog niet overlopen door toeristen. De natuur van de Zuid-Harz is een ideale regio om er heerlijk ontspannen te wandelen en voor sportieve fietstochten. De Zuid-Harz kenmerkt zich door de uitgehouwen grotten en rotsen, het gipsgesteente, holen, heel veel kleine watervallen en bergbeekjes. Hier ben je ‘alleen met de natuur’ en word je steeds weer verrast door soms bizarre rotspartijen en heerlijke panorama’s.
Geïnteresseerd in het leven van de vroegere mijnbouwers? In Harztor/Ilfeld zijn de bezienswaardige Rabensteiner Stollen. Hier ga je met een mijnbouwtreintje de mijnen in en ervaar je hoe in de 18e eeuw de steenkool werd gedolven.
In Nordhausen begint de Harzquerbahn. Per stoomtrein maak je een gave tocht door de bergen. En vlakbij Nordhausen wacht duikliefhebbers een onverwacht avontuur in de meren van de Kies Seen. Het water is er uitzonderlijk goed en helder en toont een rijk  onderwater landschap. Tussen de rijke plantengroei en de zwermen visscholen ontdek je gezonken wrakken. Een bijzondere belevenis is een ontdekkingsreis naar de onderwaterstad van Noordhusia. In een gewijde onderwater kerk kan je hier zelfs trouwen.

Populaire reizen in Zuid-Harz


Alle gevonden reizen

Verfijn resultaat:

Reisorganisatie: Tui

8-daagse Autovakantie naar Thüringen bij Werrapark Resort Heubacher Höhe.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

8-daagse Autovakantie naar Thüringen bij Leonardo Hotel Weimar.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

8-daagse Autovakantie naar Thüringen bij Ibis Erfurt Alstadt.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

8-daagse Autovakantie naar Thüringen bij Pentahotel Eisenach.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

8-daagse Autovakantie naar Thüringen bij Brauhaus Zum Lowen.... bekijk reis»

Reisorganisatie: Tui

8-daagse Autovakantie naar Thüringen bij Fair Resort.... bekijk reis»

Aantal dagen: 4 dagen

Reisorganisatie: Tui

Een weekje onbezorgd genieten van een All Inclusive vakantie en je hoeft niet eens in het vliegtuig te stappen. Bij het Fair Resort in Jena ga je genieten van talloze faciliteiten en een prachtige omg.... bekijk reis»

Aantal dagen: 4 dagen

Reisorganisatie: Tui

Ravotten in het indoor speelparadijs, 70 meter glijplezier in het subtropisch zwemparadijs en dagelijkse animatie in het Rhön Park Aktiv Resort in Hausen-Roth. De kinderen zullen hier bij weer of gee.... bekijk reis»

Aantal dagen: 6 dagen

Reisorganisatie: De Jong Intra Rondreizen

Een afwisselende reis naar het gezellige Thüringen die u kennis laat maken met de natuur & cultuur die deze prachtige streek rijk is..... bekijk reis»

Aantal dagen: 6 dagen

Reisorganisatie: De Jong Intra Rondreizen

Een afwisselende reis naar het gezellige Thüringen die u kennis laat maken met de natuur & cultuur die deze prachtige streek rijk is..... bekijk reis»

Spreektaal
Duits
Tijd

Noordhausen
Valuta
Euro
Weer
Max. 0°C

Oppervlakte
ca. 700 km²

Inwoners
ca. 80.000

Hoofdstad
Noordhausen

Airline
Reis per auto

Reistijd en afstand
AUTO: 4½ uur - 480 km

Tijdsverschil
Geen

Verkeersbureau
Duits Verkeersbureau

Reisadvies
> nederlandwereldwijd.nl

Hier vind je Zuid-Harz