Kies uw land, regio, stad

Oranjeroute 'Oost'

ORANJEROUTE Oost Dit bijzonder interessante deel van de Oranjeroute starten we in Schwerin, de bezienswaardige hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern. Vervolgens naar Hitzacker in Nedersaksen, dan naar Brandenburgs Oranienburg en Potsdam. Daarna verlaten we Brandenburg en gaat de tocht verder in Saksen-Anhalt naar Wörlitz, Oranienbaum en tot slot Dessau-Roßlau. Van Apeldoorn naar Schwerin is de afstand 476 km. Vanaf hier is de gehele ‘ronde’ tot Dessau-Roßlau 499 km.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
SCHWERIN Waar in de 8ste eeuw de Slavenburcht ‘Zuarin’ stond, stichtte hertog Heinrich der Löwe in de 12e eeuw het prachtige Schloß Schwerin. Het kasteel staat op het kasteeleiland en wordt omgeven door de Schweriner See. Vanuit de Altstadt kom je via de brug in het grootse hofpark met grachten en fonteinen. Oranjestad Schwerin is ook bekend als muziekstad: hier musiceerden Felix Mendelssohn, Clara Schumann en Johannes Brahms.

Oranje Schwerin is met ons Huis van Oranje verbonden via koningin Wilhelmina. In 1901 trouwde zij met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, de overgrootvader van koning Willem-Alexander.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl

HITZACKER Deze kleine plaats, inmiddels met grote faam, ligt nabij de Hitzacker See aan de rivier de Elbe in de regio Wendland-Elbe. Het plaatsje wordt omgeven door het riviertje de Jeetzel en ligt dus op een eiland. Hoe klein het ook is, het grote dorp heeft 13 musea. Naast o.a. een natuurkundemuseum en een openluchtmuseum is er ook, heel bijzonder: het Stones Fans Museum. Voor het Rathaus staat een standbeeld van een zeer bekende ‘Nederlander’, namelijk prins Claus.

Oranje Van dit fraaie vakwerkstadje zouden we in Nederland nauwelijks hebben gehoord, zei het, dat het de geboortestad is van prins Claus, de echtgenoot van koningin Beatrix. Hij werd hier op 6 september 1926 geboren als Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg. Op 10 maart 1966 trad hij met prinses Beatrix in het huwelijk en werd hij prins-gemaal en officieel Prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
ORANIENBURG Deze kleine oranjestad ligt 35 km, een half uurtje rijden dus, van Duitslands hoofdstad, Berlijn. In Oranienburg draait alles om het barokke Schloß Oranienburg; het heeft een flink Schloßpark, dat ook voor publiek geopend is. Het slotstadje ligt aan de rivier de Havel. In de jachthaven ligt het nagebouwde historische staatsyacht ‘Sehnsucht’. In 1678 liet de Grote Keurvorst ( Friedrich Wilhelm) het origineel bouwen.

Oranje Keurvorst Friedrich Wilhelm von Brandenburg liet in de 17e eeuw het kasteel Oranienburg bouwen als geschenk voor zijn vrouw Louise Henriette, prinses van Oranje-Nassau. Op haar beurt liet zij weer het jachtslot verbouwen. Nu een museum met o.m. porselein. Sociaal bewogen, was Louise Henriëtte verantwoordelijk voor het weeshuis. Voor het slot staat haar standbeeld.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
POTSDAM De ruim 1000 jaar oude stad is de hoofdstad van Brandenburg en sinds 1993 UNESCO-Werelderfgoed. Hoewel door geallieerde bommen deels verwoest, is dankzij grote voortvarendheid de stad herbouwd. Dé trekpleister van Potsdam is natuurlijk Schloß Sanssouci (Slot zonder zorgen) met schitterend slotpark, nabij de oevers van de Havel. In de bezienswaardige stad vinden we o.m. Europa’s oudste museum Bildergallerie, het exotische Chinesisches Teehaus, uitzichtstoren Belvedere, filmpark Babelsberg, verschillende tempels en een eigen Brandenburger Tor.

Oranje  Het was Kurfürst Friedrich der Große (keurvorst Frederik Willem), die de kastelen Sanssouci en Neues Palais (200 kamers!) liet bouwen. Hij was de echtgenoot van prinses Louise Henriette van Oranje-Nassau. Friedrich Wilhelm bracht in 1732 een bezoek aan de Nederlanden. Nederlandse bouwmeesters werden in Potsdam uitgenodigd een nieuwe wijk te bouwen. Het werd het inmiddels bekende Holländisches Viertel. De 134 gerestaureerde rood bakstenen huizen zijn een leuke bezienswaardigheid, inclusief winkeltjes en cafés.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
ORANIENBAUM Gelegen ten zuiden van de Elbe, vlakbij enkele meren, w.o. de Gremminer See en de Gröbener See verblijf je in een heerlijk wandel- en fietsgebied. In dit Oranjestadje is dé blikvanger natuurlijk het gelijknamige slot Schloß Oranienbaum. Rondom de grootse slottuin met het Lusthof, Orangerie, Chinese pagode, vijver met fonteinen en de deels rondom lopende Brauersbach. Op de markt staat de gietijzeren Oranjeboom.

Oranje Oranienbaum heeft een kaarsrecht stratenplan, gebouwd door de Nederlandse bouwmeester Cornelis Ryckwaert. Het was in opdracht van Henriette Catharina van Oranje-Nassau. Zij was gehuwd met de uit Anhalt afkomstige vorst Johan Georg II. Henriette was de dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
WÖRLITZ Het slechts 2000 inwoners tellende grote dorp bezit het uit vier delen bestaande, eerste Duitse park, gebouwd in Engelse stijl. Wörlitz heeft zichzelf op de kaart gezet als Gartenreich (Tuinenrijk). Het grootse landschapspark 14.500 ha.) staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het park ligt aan het grote meer, de Wörlitzer See met in het meer een rozeneiland. Kasteel Wörlitz kijkt hier op uit.  Het is waarschijnlijk het eerste classiscistische slot van Duitsland. In het kasteel bewonder je fraaie kunstcollecties o.a. afkomstig van een Oranje-erfenis.

Oranje Prinses Henriette Catharina van Oranje-Nassau huwde in 1659 Johan George II van Anhalt-Dessau. Henriette nam grote kunstcollecties mee, dat nog eens verrijkt werd door het erfdeel van haar moeder, Amalia van Solms. Deze Oranjeschatten zijn te bewonderen in het voor publiek geopende kasteel Wörlitz. De parken en tuinen werden aangelegd door diverse (tuin)architecten in opdracht van Leopold III, hij was het achterkleinkind van Amalia van Solms.

oranjeroute_rondreizen.nl


DESSAU-ROßLAU Het oorspronkelijk middeleeuwse Dessau is de een op laatste etappe op deze Oranjeroute. Dessau is één gemeente samen met Roßlau. Het ligt in Saksen-Anhalt aan de Mulde, die uitmondt in de Elbe. Het te bezoeken Schloß Mosigkau is een pareltje in rococo. In de ‘wijk’ Waldsee staat het 18e eeuwse slot. Het slotpark is een droom: exotische bouwwerkjes, bruggetjes en grotten. Een andere, overigens wereldbekend Werelderfgoed, is de Bauhausacademie. Het Bauhaus is een eenheid van vorm en functie. We zien dit o.m. terug in de uit meer dan 300 huizen bestaande Bauhauswijk en de toegankelijke Meisterhäuser. Bekende namen zijn o.a. Walther Gropius en Kandinsky.

Oranje De Oranjewortels gaan terug tot in de 13e eeuw. Reeds toen resideerden hier de vorsten van Anhalt-Dessau. De latere Nederlandse prinses Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau trouwde in 1659 met een vorst van Anhalt-Dessau, George II. Rond het te bezoeken slot Georgium ligt een mooi slotpark, ook het kleinere Schloß Luisium is open voor publiek. Blijf gerust een dagje langer, je kijkt je ogen uit.

oranjeroute_rondreizen.nl

Dresden-musea en paleizen-oranjeroute-rondreizen.nl
DRESDEN ELBLAND Deze bruisende stad in het Dresden Elbland is de laatste op deze beroemde Oranjeroute en misschien zelfs wel ‘lest best’. Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen en biedt samen met het Dresden Elbland bijzonder veel fraaie, historische bezienswaardigheden en attracties. Paleizen en kastelen, w.o. het Residenzschloß waar Anna von Sachsen in 1544 geboren werd; zij trouwde met Prins Willem van Oranje. Ze overleed op 33-jarige leeftijd in 1577 en werd begraven in de Dom van Meißen, nu een prachtige te bezoeken kathedraal. En nog zo’n schitterende bezienswaardigheid: het tussen Meißen en Dresden. in een meer gelegen gave jachtslot Moritzburg. Inderdaad, genoemd naar de vader van Anna, keurvorst Moritz.
Oranje Hier dus de wortels van het Huis van Oranje. Immers, hier werd Anna von Sachsen geboren. Zij was de dochter van keurvorst Moritz von Sachsen en op 16-jarige leeftijd huwde zij Prins Willem van Oranje. Eén van hun zoons was Prins Maurits van Oranje, de latere stadhouder van Holland. Hun leven heeft een stevige impact gehad op het verloop van de Nederlandse geschiedenis.
.
oranjeroute_rondreizen.nl


Lees hier de complete Oranjeroute als autorondreis